Loading...

One moment...we are preparing your seat!

Het verhaal achter Seat 14B

We maken allen deel uit van verschillende systemen: een gezin, het bedrijf waarvoor we werken, het team waarbinnen we functioneren, de sportclub, vriendenkringen, enzovoort.
Al deze systemen passen in een groter systeem: een regio, een groep gelijkgestemden, leeftijdgerelateerde systemen, culturen, continenten… En al deze systemen passen op hun beurt in een nog groter systeem: het planetaire systeem, we maken tenslotte allemaal deel uit van het eco-systeem op deze aarde.

In elk van deze systemen is er een boven- en onderstroom van energie die een weg zoekt naar evenwicht en balans. Er spelen bepaalde wetten, op een zichtbare en onzichtbare manier. Maar één ding is zeker: Alles wat niet “herkend en gezien” wordt, brengt een systeem op den duur uit balans en in gevaar.
Met een dosis nieuwsgierigheid, moed, acceptatie en optimisme kunnen we het systeem helpen om weer in balans te komen, te beginnen bij onszelf.

Laat me het verhaal ‘Lucky Seat 14B’ met u delen, gepubliceerd op mijn Linkedin profiel in juni 2024. Nooit eerder ontving ik zoveel fijne reacties. Het stimuleerde me om Seat 14B op te richten: Plaats geven aan business, people en planet, hoe doen we dat samen? Neem plaats, op stoel 14b en creëer je geluksplek voor het kleine, middelgrote en mondiale systeem. 

Seat 14B, the lucky seat 🙂

“Daar zat ik dan, terugvliegend van het International ICF Leaders Forum in Athene, op stoel 14B… Letterlijk ingeklemd tussen een echtpaar op leeftijd dat met opzet stoel A en C had gereserveerd. De man wilde bij het raam zitten, de vrouw naast het gangpad.

Aanvankelijk dacht ik dat ik het verkeerd begrepen had en stelde vriendelijk voor om van stoel te wisselen zodat het koppel naast elkaar kon zitten.
Neen dus. Ze wilden het op hun manier en niet anders. Prima voor hen…

Maar voor ‘seat 14B’ voelde het toch een beetje vreemd. Het stel praatte met elkaar, over mij heen, alsof ik onzichtbaar was en op sommige momenten voelde ik me meer een kind tussen 2 ouders (dewelke ik sinds mijn 21e niet meer heb).
Nee, het voelde echt niet goed. Dit was niet mijn plaats in het systeem. En de kracht van “systeemdenken” is mij als coach niet vreemd 😉
Misschien kon ik met ze praten als de vlucht geland was? Hen uitnodigen om voor hun volgende vlucht toch te overwegen om naast elkaar te zitten…

Een uur voor de landing kondigde de piloot plotseling vrolijk aan:
Dames en heren, vandaag viert onze luchtvaartmaatschappij haar 25-jarig bestaan en we organiseren een loterij. Eén van jullie wint een dubbel ticket naar een willekeurige bestemming! Veel succes allemaal!

Ach, wat zijn de kansen? Toch? Meer dan 170 zitjes, en slechts één dat de gelukkige wordt!
Serieus!
Twee gratis tickets naar een bestemming naar keuze voor stoel 14B!
De cabine applaudisseerde. Beetje gekke situatie.
En bovendien veel felicitaties van de bemanning, die me de hand opmerkelijk lang bleven schudden terwijl ik nog steeds ingeklemd neerzat tussen het bewuste koppel.
‘Congratulations, and we wish you a lot of luck, more to come in the rest of your life!’
Alleen op stoel 14A en 14C bleef het opvallend stil.

Conclusie: Iedereen heeft recht op zijn/haar plaats, of het nu in een familiesysteem is, op kantoor of op deze planeet…
Of op seat 14B, op deze surreële vlucht van Athene naar Brussel vandaag!
Gelukkige 25ste verjaardag, Aegean Airlines! En bedankt!”

PS: De CO2 uitstoot van deze reis compenseren we binnenkort door bedrijven te sensibiliseren over hun duurzaamheidsbeleid.

Het ‘systeem’ wil de hele tijd dingen ‘op orde’ krijgen. Individuen, teams, bedrijven, samenlevingen, culturen hebben een PLAATS in een veel groter ecosysteem. Een plek die we moeten respecteren als we de balans in evenwicht willen houden voor de volgende generaties.